DANAS JE TUCINDAN, PRAZNIK KOJI PRETHODI BOŽIĆU: NA DANAŠNJI DAN SE PET STVARI IZOSI NA STO ZA VEČERU, A JEDNO JE ZABRANJENO
Tucindan, praznik koji se slavi 5. januara, označava završetak postnog perioda i pripremu za Božić. Tradicionalno, na ovaj dan narod uživa u jačoj i mrsnoj hrani nakon Božićnog posta. Crkva je kasnije hristijanizovala praznik kako bi omogućila narodnu pripremu za dolazak Božića.
Naziv Tucindan potiče od običaja “tukanja” pečenice pre klanja, kada se udaralo po grudvi soli u platnenoj vrećici stavljenoj na čelo životinje. Ovaj ritual označava pripremu za veliki praznik.
U mnogim krajevima Srbije, Tucindan je vreme za pečenje božićne pečenice, obično od jagnjeta ili mlade ovce, koja se unosi u kuću na Badnje veče. Domaćinstva obavljaju završne pripreme: čišćenje kuće, nabavku orašastih plodova, smokava, suvih šljiva, bombona i novčića za Badnje veče.
Na Tucindan, običaj vraćanja dugova simbolizuje oslobođenje od duga do sledeće godine. Domaćinstvo se čisti, a domaćica priprema brašno za pravljenje badnjače i božićne česnice.
Za decu postoji verovanje da ih ne treba tući na Tucindan, jer bi to moglo izazvati čireve. U nekim krajevima se veruje da ih treba povući za uvo, što će obezbediti da budu dobra tokom godine.
U nekim delovima Srbije, večera se postavlja na podu, uz so, beli luk, hleb, pasulj i kupus. Domaćin mora biti okrenut prema istoku, što simbolizuje dolazak svetlosti sa Božićem.
Tucindan nas podseća na duboko ukorenjene tradicije, običaje i verovanja koji povezuju porodice i pripremaju ih za Božić.